24.5.13

Flam d’ou amb llet de soja + {quan ser pobre és ser valent}

Fa un parell de setmanes, mentre ens cordàvem les bambes just abans de sortir cap al camp de futbol, en Marc (13 anys) em diu: -Mama, ets molt valenta, perquè ens cuides tu tota sola i ets pobre, tal i com us ho escric. En aquell moment, amb les presses per no arribar tard, li vaig contestar: -I em llevo cada dia amb un somriure d’orella a orella. Marc, les circumstàncies de la vida mai t’han d’impedir ser feliç. I així vam sortir tots tres per la porta, amb els pensaments en un altre lloc però amb les engrunes d’aquelles paraules a les butxaques.

Hi ha vegades que paraules espontànies així amb el pas dels dies prenen força, sense saber com es tornen quelcom important, més per qui les diu que pel seu significat, i cada dia poses les mans dins les butxaques per buscar aquelles engrunes que et recorden que cada cosa que fas, cada gest, per petit que sigui, té un gran valor, cal no oblidar-ho mai.


Per a la recepta d’avui he buscat informació sobre la soja, un aliment que ràpidament relacionem amb les dietes vegetarianes i com a sinònim de salut. Però, n’hi ha per tant?


Primer de tot, tot i que encara hi ha un gran debat obert sobre els efectes dels transgènics sobre la nostra salut, si voleu consumir soja que sigui d’origen ecològic, al contrari segurament serà transgènica.

Un 38% de la soja en sec és proteïna i conté els 8 aminoàcids essencial en l’edat adulta, d’aquí la seva fama, però també és ideal contra els efectes de la menopausa i les menstruacions difícils o doloroses, doncs és rica en fitoestrògens, que ajuden a regular el metabolisme i rejoveneixen els teixits.

El consum de soja redueix el colesterol en un 20%, i és ideal contra problemes cardiovasculars, neteja vasos sanguinis, n’augmenta la flexibilitat i en millora la circulació.

El seu elevat contingut en calci és ideal per combatre l’osteoporosi, i la seva proporció respecte del magnesi és perfecte per la seva fixació als ossos. Conté, a més, sodi, potassi, fòsfor, zinc, ferro i coure.

Però, com cal consumir-la? El que m’ha sorprès més és que si es vol com a alternativa a la llet de vaca no és ben bé la ideal, n’hi ha de molt millors, com la llet d’arròs, de civada o de kamut. La soja al ser un llegum és difícil de digerir, és millor buscar-ne altres alternatives, però tot i així, si se’n desitja prendre d’aquesta forma és millor bullir-la durant vint minuts amb una punta de sal i una branca de canyella, es deixa refredar i ja es pot prendre com sempre, així és molt més digestiva. I si es vol prendre en gra millor molt ben cuinada, tot i que es més recomanable fer-ho en la seva forma fermentada o processada: tofu, tempeh, miso, nato o salsa de soja (tamari o shoyu).


La recepta d’avui no és més que una prova, volia saber el resultat final de fer el clàssic flam d’ou però amb llet de soja. Boníssims, i de textura excel·lent, doncs els vaig posar a taula sense dir-ne res, ja sabeu com són els nens, i cap dels meus fills se’n va adonar. Jo els vaig trobar més lleugers, finíssims. Repetirem!

INGREDIENTS:
75 grs. de sucre
½ litre de llet de soja
3 ous
1 barreta de vainilla
1 branca de canyella

PREPARACIÓ:
En un recipient fondo bateu els ous amb 75 grs. de sucre. Quan ho tingueu ben barrejat, afegiu-hi la llet bullent i perfumada amb la vainilla i la branca de canyella; deixeu-ho reposar una mica, escumeu-ho i passeu-ho per un colador fi, tirant-ho dins un motlle corona prèviament caramel·litzat o motlles individuals.
Coueu-ho al bany maria dins el forn i procurant que l’aigua no bulli, uns 40 o 45 minuts, fins que el trobeu consistent però tou. Deixeu que es refredi bé abans de desemmotllar-lo.



14 comentaris:

  1. ep! Aquest plat m'encanta!! Tinc molta debilitat pels flams i bec poca llet de vaca. ho provaré!

    ResponElimina
  2. hola, con leche de soja, que rico!! lo tengo que probar, gracias
    petons

    ResponElimina
  3. Creo que eres muy afortunada, y ellos más aún, por tener una madre como tú, pero sobre todo por ser una persona con tantas cualidades, y sentimientos tan bonitos que transmites. A mi en lo personal, ya sabes que tu serenidad me toca y me la llevo conmigo...como el dulzor de esta delicia de flan, ligero y rico.

    Un abrazo preciosa lleno de la vibra más bonita!!!

    ResponElimina
  4. Doncs trobo que és un flam genial, i que maques les paraules del teu noiet!

    ResponElimina
  5. Flam, que dir-ne!!! m'encanten i només n'he fet un cop!! increïble, si!!i si la versió amb llet de soja és més lleugera l'haurem de provar! déu n'hi do quin enrenou amb tot això de la llet i els seus substituts eh?? tot un món! Bon cap de setmana!

    ResponElimina
  6. Que bonics que et van quedar!
    Jo la llet de soja l'utilitzo per fer pastissos, igual que la d'arròs, ciavda, ametlles, etc. Funcionen igual de bé i m'agrada pensar que així no prenem tanta llet de vaca.
    Gràcies per compartir la informació!

    ResponElimina
  7. Anònim25.5.13

    Hola, els flams amb llet de soja, que bé que algú en parli, jo sóc intolerant a la lactosa i sempre estic inventant, bechamel dels canalons amb llet de soja, i fins i tot les croquetes. Per cert, normalemt utilitzo una de les teves receptes per fer coques i substitueixo la mantega per margarina sense lactosa, ja que moltes margarines anomenades"enriquecidas con leche" no les puc menjar.
    Gràcies per tot
    Ruth

    ResponElimina
  8. Una bona proposta per fer flams. Estem tant acostumats a la llet de vaca que ens sembla que amb altres tipus de llet no ha de quedar bé. T'han quedat amb una pinta fantàstica.
    petons

    ResponElimina
  9. Gemma, les teves paraules relaxen l'ànima. Jo no consumeixo llet de soja, no m'agrada el gust, per més que sàpiga que és ben sana. De totes maneres, jo vaig començar a desconfiar que la soja era bona per a la salut quan va coincidir amb l'excedent de producció dels EEUU... De vegades em canso de que les coses vagin tan lligades. Uns excel·lents flams, que jo faria amb llet de vaca.
    Feliç setmana Gemma,
    Nani

    ResponElimina
  10. ben bé que les paraules del teu fill t'han d'omplir d'orgull Gemma!!! :)
    I aquest flam que dir-te, un dels postres preferits quan era petita i ara encara de vegdaes li dic a ma mare qu me'n faci...la llet de soja mai l'he provat! ës bona de gust? haurem de posar remei!
    Petunets
    Eva

    ResponElimina
  11. Un començament enternidor, quasi be com un comte de Dickens que has afrontat molt bé. I es maco que el Marc, és doni conta que soposa per tu tot això. Molt bé.
    Sobre els flans...tenen una pinta estupenda i les fotos son mòlt suggerents amb aquet color tant groguenc que tenen!
    Un petò ben gros!!!!!

    ResponElimina
  12. Estan molt orgullosos de tu, ja saben que ets valenta.;)
    Els teus fills tenen coses que no es poden comprar amb diners, encara que hi ha gent que es pensa que si.
    A casa ja saps que som molt d'aquestes cosetes.:D
    Molts petonets.

    ResponElimina
  13. A casa també els fem amb llet de soja, i ningú no nota el canvi, je je je...
    Quines grans paraules entre mare i fill! :)

    ResponElimina
  14. Ostres Gemma, segur que et vas quedar de pedra quan et va dir aquesta frase tant madura... Continua així, aquests són els valors que fan persones. Una abraçada!

    ResponElimina

Entreu, tasteu! i tant si us agrada com si no aquí podeu deixar-nos els vostres comentaris!